Vorige

Ref:
Date:
Locatie
Fotograaf
Foto reportages

Groep 1/2 basisschool Gouden Emmer op bezoek

2 Juni jl. zijn er 16 kinderen uit groep1/2 van basisschool de Gouden Emmer bij ons op bezoek geweest. Het was de aftrap voor het thema ‘Op de boerderij’.

Eind april was ik op de Gouden Emmer om posters op te hangen voor onze open dag van afgelopen 4 mei. Daar werd ik aangeschoten door Bram Kogelman, op dat moment nog een onbekende voor mij. Bram bleek stagiaire te zijn in de groep1/2 van Jenet Overmars en vroeg mij of ik open stond voor een bezoek van zijn klas op ons varkensbedrijf. ‘Zeker, dat lijkt me leuk en gezellig’, was mijn eerste reactie. Op dat moment alleen even gegevens uitgewisseld en ik dacht, ‘ik hoor vanzelf of de vraag een vervolg krijgt.’ Niet lang daarna kreeg ik een telefoontje van Bram met de concrete vraag of een bedrijfsbezoek plaats kon vinden en wel in de eerste week van juni. Dan was namelijk de start van hun thema ‘Op de boerderij’. Een bezoek aan een varkensbedrijf zou een ultieme startactiviteit zijn voor die week. Dat kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan. Een groep kinderen vermaken op ons bedrijf en hen laten proeven aan het leven op een boerderij.

Maar… het ging om de eerste week van juni. 31 Mei was ik uitgerekend. Willen we dan wel die drukte op ons bedrijf? Voor mijn ‘zwangerschapsverlof’ had ik vervanging geregeld, Danielle en Kim. Als zij het goed zouden vinden kon het bezoek wat mij betreft zeker doorgaan. Of ‘boerin Nieske’ er nou wel of niet bij zou kunnen zijn. Wie weet was ik dan net bevallen. En wat mij niet verbaasde; Danielle en Kim waren enthousiast om eventueel de groep kinderen te ontvangen en begeleiden. Voor Kim is het ook geen onbekende kost. Thuis heeft zij ook een varkenshouderij bedrijf waar ze regelmatig schoolklassen , consumenten en andere geïnteresseerden over de vloer krijgen.

Om 9:00 uur op 2 juni kwamen de kinderen met enkele ouders als begeleiding aan op ons bedrijf. Een eerste groet was er van het lammetje genaamd ‘kleine Rikki’. Kleine Rikkie kreeg niet voldoende melk bij het moeder schaap, waardoor we haar nu met de fles groot brengen. Daarnaast eet ze het gras rond de schuren op, zodat we daar geen grasmaaier voor nodig hebben. Na eerst lekker knuffelen met de biggetjes in de kraamstal (dit is de schuur waar de zeugen nieuwe biggetjes krijgen) hebben de kinderen verder over het bedrijf rond gelopen, van schuur naar schuur. Zo hebben de kinderen alle dieren op het bedrijf gezien. Guus, de beer (het mannetjes varken) was misschien wel het meest indrukwekkend, evenals de trekker en de shovel. De kinderen hebben op deze manier een goede indruk gekregen over hoe de varkens op ons bedrijf leven. Natuurlijk was er ook tijd voor een bekertje limonade, ravotten in het stro en vragen te stellen aan Kim en Danielle over het werken en leven op de boerderij.

Boerin Nieske was er zelf niet bij, want op 31 mei was inderdaad Jasper geboren. De kinderen hadden voor hem nog een mooie kaart meegenomen als bedankje. De tekening ligt nog altijd bij Jasper in de box.

Zo’n bedrijfsbezoek is niet alleen voor de kinderen een leerzame en leuke ochtend. Het voor ons als biologisch varkensbedrijf een mooie gelegenheid om te laten zien wat er gebeurd op een boerderij en vragen te beantwoorden die er leven bij de burgers. Zeker ook bij kinderen, die het niet alleen leuk vinden om een biggetje te knuffelen maar ook al leuke en interessante vragen hebben. Wat voor ons ook weer eye openers kunnen zijn.

**FOTO'S**Kleuterklas Gouden Emmer**FOTO'S** .