Ref:
Date:
Locatie
Fotograaf
*Nieuws*

Terugblik…open dag 21 juni

Article text
Toen ik vanochtend buiten liep moest ik direct terug denken aan onze open dag nu drie weken geleden. Na een mooie zonnige en droge periode was het net op zondag 21 juni regenachtig. Net als deze morgen. En dan heb ik het denk ik nog zacht uitgedrukt. Wat jammer zoveel regen op een dag dat je veel bezoekers hoopt te ontvangen.

‘Jammer van de regen’, konden we achteraf zeggen. Toch kijken wij terug op een geslaagde dag. Ondanks het weer hebben we toch ruim 300 bezoekers mogen ontvangen en laten zien hoe onze varkens hier leven. Wij zijn trots dat we mensen kunnen laten zien wat de biologische varkenshouderij inhoudt. Maar dat niet alleen, ook dat mensen weten hoe hun stukje vlees geproduceerd wordt en dat sommige zaken nu eenmaal natuurlijk zijn. Neem bijvoorbeeld de natuurlijke cyclus van een zeug. Op een leeftijd van 6 weken worden de biggen gespeend. De biggen gaan dan bij de moeder weg. De moeder/ zeug wordt dan na 4 tot 5 dagen alweer berig. Dat betekent dat ze weer vruchtbaar is en wij haar kunnen insemineren. Sommige mensen schrikken daarvan. Echter moeten we niet vergeten dat ze na het werpen 6 weken rust heeft gehad, de baarmoeder is dan mooi hersteld en het is de natuurlijke cyclus dat wanneer de biggen bij de moeder weggaan de hormoonhuishouding in het dier veranderd. Dit zorgt ervoor dat ze vlot weer berig is en klaar voor inseminatie. Mooi toch om de natuur zo haar gang te laten gaan.

Terug naar de open dag. Het knuffelen van de biggetjes is voor de meeste bezoekers (volwassenen net zo goed als kinderen hebben we gemerkt) het hoogte punt van het bezoek. Ze lief, klein en warm. Heerlijk. Voor ons is dat elke dag een genot, maar voor sommige bezoekers slechts één onvergetelijk moment. Dat is één van de dingen wat ons vak zo mooi maakt, met liefde voor ‘dat kleine spul’ zorgen.

Later komt ‘dat kleine spul’ in de vleesvarkensschuur terecht waarna ze naar de slachterij gaan. Dit jaar hebben we de vleesvarkens wat meer in het daglicht gezet. Bezoekers konden raden hoeveel Marijke woog. Marijke is een vleesvarken van ruim een half jaar oud. Zij is bij de geboorte ‘uitgekozen’ om lid te worden van een bedrijfsnetwerk. Net als de andere vleesvarkens is haar lot om geslacht te worden en mensen te laten genieten van een mooi stukje biologisch vlees. Het bedrijfsnetwerk heeft in augustus een barbecue waar Marijke dan ook onderdeel van is. Ook dat is het mooie van ons vak en iets waar we met trots naar toe werken. Voor sommige mensen niet altijd te begrijpen, maar mijn dagelijkse drijfveer is om een mooi vleesvarken af te kunnen leveren, want dat betekent een mooi stukje vlees op uw bord. Prachtig toch!

Gisteren heb ik aan Michel Elshof uit Heino twee barbecue pakketjes en twee overheerlijke varkenshaasjes mogen overhandigen. Michel was één van de vijf personen die slecht een halve kilogram van het daadwerkelijke gewicht van Marijke af zat. Wij feliciteren Michel en gaan ervan uit dat het hem smaken mag.

En als laatste was er voor de kinderen de mogelijkheid om een dag helpen op de boerderij te winnen. Voor veel kinderen betekent dat rennen over het erf om de 10 vragen op te sporen en de juiste antwoorden in te vullen. Aan het eind van de dag hadden we ruim 50 ingevulde antwoordformulieren, waarvan er 6 foutloos waren ingevuld. Uit deze 6 hebben we er een getrokken die hier een dagje mag komen helpen. Dat beloofd ook weer een gezellige dag te worden.

Rest mij nog iedereen te bedanken die ons geholpen hebben tijdens de open dag. Door jullie hulp is het voor veel bezoekers een gezellig en misschien wel educatief dagje uit geweest. Bedankt.