Ref:
Date:
Locatie
Fotograaf
*Nieuws*

Beschuit met Muisjes

Article text
Hiep hiep hoera, er zijn biggetjes geboren! Geboortes, iets wat we hier elke twee weken mogen beleven. Elke worp blijft weer spannend; verloopt het geboorteproces zonder problemen? Zijn de biggen die geboren worden vitaal? Heeft de zeug voldoende melk om de biggen groot te brengen? Allemaal vragen die elke twee weken, als de zeugen biggen krijgen, voor ons spelen om gezonde biggen groot te brengen en uiteindelijk een mooi vleesvarken te kunnen leveren. Je zult denken, niets bijzonders dat er biggen geboren zijn, maar niets is minder waar, want…deze biggen zijn buiten geboren. En om dat te vieren hebben we met de gasten van camping Heino maar een cakeje met slagroom en gekleurde muisjes gegeten.

Ruim twee weken geleden hebben we voor het eerst een drachtige/ zwangere gelt (varken die voor het eerst in haar leven biggetjes krijgt) in een afgezet weilandje gezet met een hut. Deze wilden we buiten laten werpen en de biggen dan ook buiten groot brengen. Het proces nog dichter bij het natuurlijke brengen. En van zondag op maandag nacht was het zover. Jeroen en ik hadden onze wekker om 03:00 uur staan, aangezien wij varkens zouden afleveren (deze gaan dan naar de slacht) Toen de vrachtwagen net het erf weer afreed, hoorde ik enkele biggetjes. Direct heen gelopen, en ja hoor de eerste twee biggetjes waren geboren. Erg speciaal en spannend tegelijkertijd. Hoe gaat ze om maar met haar biggetjes? De belangrijkste vraag; zorgt ze er goed voor en gaat ze er niet bovenop liggen? Om 7:00 uur waren alle 14 biggetjes geboren en was het nageboorte al te zien. Voor het eerst moeder worden is voor een varken ook wennen. Het beste medicijn; laat haar maar even met rust. Nadat ik de eerste zorg aan de zwakkere biggetjes had gegeven (zorgen dat ze biest krijgen) heb ik haar maar met rust gelaten en dat ging goed. Ze zorgt goed voor ze. Helaas heeft ze wel op twee biggetjes gestaan en deze hebben het niet overleefd. Beide keren, nadat ik bij haar was geweest. Daar heb ik van geleerd; eerst maar even met rust laten en ze hoeft niet perse direct te eten. Iets wat we binnen in de kraamstal wel zoveel mogelijk stimuleren, aangezien ze goed moet eten om voldoende melk te kunnen produceren voor al haar biggetjes.

Het is een mooie beleving om dit proces zo buiten te volgen. Dit hebben we maar direct gedeeld met ruim 30 senioren die de gehele maand op camping Heino verblijven. Een enthousiaste en vooral geïnteresseerde groep. Het geeft voldoening om hen te laten beleven hoe onze varkens leven en op welke wijze ervoor zorgen dat er goed biologisch vlees verkrijgbaar is. Met de geboorte van de eerste biggetjes buiten vielen zij met de neus in de boter…euh ik bedoel cake met slagroom.

Dagen die voor mij op een bepaalde manier heel gewoon zijn, worden op deze manier bijzonder. Net zo bijzonder als voor de gasten zelf. Bedankt!

15 juni 2015
Nieske Neimeijer

**FOTO'S**beschuit met muisjes**FOTO'S** .